Aparatul sous vide permite prepararea de mese sanatoase si delicioase, fara prea mult efort. Avantajele gatitului in vid sunt nenumarate: gustul si aromele nu se intrepatrund cu apa in care sunt gatite din cauza faptului ca mancarea este introdusa intr-o punga de plastic sigilata, mancarea nu se arde, carnea si legumele raman suculente, iar temperatura de gatire este mult mai scazuta decat in mod traditional. Aparatul masoara temperatura exacta a apei si permite atingerea valorilor in intervalul 0-99°C. Prin intermediul panoului de comanda digital se poate seta timpul de gatire si temperatura apei. Aparatul sous vide este echipat cu o pompa de recirculare a apei care asigura o distributie uniforma a temperturii in vas, preparatele fiind gatite uniform.
Gatirea alimentelor la temperaturi precise
Aparatul de sous vide este utilizat pentru a găti alimentele la temperaturi precise și în mod controlat, în vid sau într-un mediu ușor închis. Acest lucru permite alimentelor să-și păstreze umiditatea, să-și mențină consistența și să se gătească uniform. De asemenea, poate fi utilizat pentru marinarea alimentelor și pentru a face pregătirile necesare pentru gătitul la grătar sau la cuptor. Scopul final este de a obtine o gatire precisa și de a obține o carne sau legume moi si delicioase.
Preparate ce se pot gatii intr-un aparat sous-vide
Aparatul de sous vide poate fi utilizat pentru a găti o varietate de preparate, incluzând:
- Carnea poate fi gătită la temperaturi precise, făcând-o ușor de mestecat și delicioasă. De exemplu, pot fi gătite steaks, pulpe de pui sau chiar orez și carne de vită pentru o supă sau o ciorbă.
- Aparatul sous vide permite gatirea delicată a peștelui, în special a celor cu carne albă, evitand uscarea acestuia și menținându-i textura și gustul.
- Legumele pot fi gătite la temperaturi precise, conservându-și nutrienții și aromele. Cartofii, morcovii sau conopida pot fi gătiți la temperaturi scăzute pentru a obține o textură moale și delicioasă.
Acestea sunt doar câteva exemple, dar aparatul sous vide poate fi utilizat pentru a găti o varietate de preparate cu rezultate delicioase.
Gatitul devine mai simplu
Aparatul profesional sous-vide funcționează prin încălzirea apei la o anumită temperatură și menținerea acesteia constantă prin controlul electronic al temperaturii. Alimentele sunt ambalate în pungi sigilate în vid, apoi plasate în apa încălzită pentru a fi gătite.
Pentru a utiliza un aparat profesional sous-vide, urmați acesti pași:
- Umpleți cu apă o cuva sau o oala, dupa care asezati aparatul sous-vide
- Setați temperatura dorită pe aparat și așteptați până când apa atinge această temperatură.
- În timp ce așteptați ca apa să se încălzească, pregătiți alimentele: taiați-le în porții potrivite, condimentați-le după gust și ambalați-le în pungi sigilate în vid.
- După ce apa a atins temperatura dorită, plasați pungile cu alimente în apa caldă și setați timer-ul pentru perioada de gătire dorită.
- După ce a expirat timpul de gătire, scoateți pungile din apa caldă și lăsați-le să se răcească puțin. Deschideți pungile cu grijă, luând măsuri de precauție pentru a evita apariția aburului.
- Serviți alimentele calde sau le puteți folosi pentru alte preparate.
Este important sa se respecte procedurile de siguranță și să se urmeze instrucțiunile producatorului pentru a evita accidentele sau deteriorarea aparatului.
Panou de comanda
Panoul de comandă digital al aparatului de sous vide se utilizeaza pentru a seta şi controla temperatura şi timpul de gătire pentru alimentele sous vide.
|
|
Fixare aparat
Acest mecanism ajuta la fixarea si la stabilitatea aparatului in momentul in care il asezati intr-o cuva sau intr-o oala de diferite dimensini/grosimi.
|
|