Sous-vide: metoda ideala de gatit

Sous-vide: metoda ideala de gatit
  Ce este tehnica sous-vide?

Cu tehnica sous vide se gatesc la o temperatura constanta alimente care au fost deja ambalate in vid. Termenul francez „sous vide” inseamna literal „sub vid”, dar folosim si termenul „gatit in vid”. Carnea, pestele si legumele sunt toate potrivite pentru aceasta metoda specifica de gatit.
Mancarea nu se poate arde sau gati excesiv si aveti control complet asupra timpului de preparare. Setati dispozitivul sous vide si apoi nu trebuie sa va mai faceti griji pana la sfarsitul timpului de gatit.

  
Cum funcționează gatirea in vid ?

Puteti gati sous vide cu doua tipuri de echipamente: tija sous vide sau aparatul compact sous vide. Tija sous vide este un aparat mobil pe care il puneti folosi in orice cuva cu apa. Aparatul sous vide compact vine in varianta completa, cu rezervor de apa si mecanism de sous vide incorporat.
In ambele cazuri, aparatul va incalzi apa si o va circula pentru o uniformiza temperatura. Ambele tipuri de echipamente sunt prevazute cu panou de control, util pentru a usura operarea. Prin intermediul acestui panou, puteti seta timpul si temperatura de preparare.
Apa se incalzeste treptat, astfel incat, alimentele sa poata fi gatite uniform. Deoarece apa nu poate deveni mai fierbinte de 100⁰C, mancarea nu se poate arde. Alimentele raman in ambalajul lor, astfel nu mai trebuie sa adaugati grasime sau sare in timpul procesului de gatire. Produsele se gatesc in suc propriu, fiind una dintre cele mai sanatoase modalitati de preparare a mancarii.
Pentru a putea folosi aceasta tehnica de gatire, veti avea nevoie, desigur, si de o masină de ambalat in vid interna sau externa, pentru a putea ambala corespunzator ingredientele.



  
Care sunt avantajele acestei metode?

Faptul ca poti obtine conditii ideale de gatit este principalul avantaj. De asemenea, prin intermediul acestei metode de gatire se pot pastra toate aromele si substantele nutritive. Dupa gatirea sous vide, veti observa ca alimentele raman fragede si se dehidrateaza mult mai putin decat in ​​cazul altor metode de gatit. Si stim cu totii: preparatele mai putin suculente echivaleaza cu o pierdere a intensitatii aromelor.
Stiind ca produsele raman hidratate se recomanda sa adaugati in prealabil ierburi, sare si alte condimente, in timpul procesului de ambalare in vid. Toate aceste arome patrund astfel mai bine in produs si asta se va simti cu siguranta in gust. Asa veti obtine intotdeauna o bucata de carne sau peste gustoasa si suculenta, fara margini arse.
Odata ce aveti ceva experienta cu gatitul sous vide, veti sti exact ce temperatura este necesara pentru un anumit fel de mancare. Veti obține in mod constant aceleasi rezultate, ceea ce inseamna ca se vor regasi mereu pe masă, aceeasi calitate si acelasi gust!
Pe langa timpul de pregatire, aveti control deplin si asupra procesului de gatit. Prin urmare, este util sa notati timpul de preparare, temperatura si cantitatea pentru fiecare fel de mancare.

  
Nu există dezavantaje?

Este bine de stiut ca majoritatea legumelor isi pastreaza culoarea frumoasa, datorita gatirii sous vide, totusi legumele verzi pot deveni usor mai terne.

Timpul de pregatire la gatitul sous vide poate fi mai lung. Dar, chiar si asta poate fi in avantajul tau, pregatesti mai multa mancare in acelasi timp, perioada in care poti sa acorzi mai multa atentie altor activitati din bucataria ta aglomerata.
Daca utilizati un echipament cu o cuva mare, puteti pregati in acelasi timp mai multe feluri de mancare ce necesita sa fie gatite la aceeasi temperatura, astfel economisiti timp si energie. Un alt avantaj este dat de faptul ca multe feluri de mancare pot fi pregatite cu ceva timp inainte de servire.
Daca doriti sa experimentati aceasta tehnica de gatire, echipamentele necesare le gasiti le gasiti in magazinul nostru, in sectiunea Bucatarie calda – Aparate sous vide.

 

Suport clienti Luni - Vineri: 9:00 - 17:00

0732 772 525 contact@magora.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!