Gatitul prin inductie se refera la generarea de caldura prin utilizarea magnetismului. Este o tehnologie fara flacara, care incalzeste direct vasele, crescand eficienta si scazand cantitatea de caldura eliberata in mediu ambiant.
Echipamentele cu inductie folosesc o serie de componente electrice si o bobina din sarma de cupru pentru a crea rezistenta magnetica. Aceasta rezistenta genereaza caldura in partea de jos a vaselor de gatit, spre deosebire de suprafata altor masini de gatit, care incalzesc si zona din apropiere. Cand mancarea s-a terminat de gatit, pur si simplu scoateti vasele de pe suprafata cu inductie si sursa de caldura este imediat intrerupta, iar atat vasele, cat si plita vor incepe sa se raceasca.
Ca alternativa la metodele traditionale de gatit, gatitul prin inductie ofera o varietate de beneficii. Este sigur, rece și convenabil, echipamentul cu inductie potrivit si vasele de gatit adecvate va pot ajuta sa va transformati bucataria si sa va imbunatatiti randamentul.
Beneficiile gatitului cu inductie
- Echipamentele cu inductie au patru avantaje majore fata de cele traditionale cu gaz si electrice:
- Se incalzesc mai repede, permitandu-va sa gatiti mai mult si mai repede.
- Transferul de caldura are o eficienta de aproximativ 84%, in comparatie cu 74% in cazul echipamentelor traditionale, astfel incat puteti face economii la costurile cu energia.
- Deoarece incalzirea are loc exclusiv in partea inferioara a vasului de gatit, riscul de accidentare este mult mai scazut.
- Aerul din jurul masinilor de gatit cu inductie nu se incalzeste, mentinand astfel temperatura ambianta.
Cum alegi un echipament cu inductie?
- In mod obisnuit, puteti gasi atat unitati cu o singura zona de gatit sau cu mai multe zone de gatit, cu puteri cuprinse intre 450 si 5000 Wati. O unitate simpla de 1800 Wati poate fi utila, dar daca aveti nevoie de mai multa forta puteti opta pentru o unitate mai puternica.
- Daca aveti o unitate tip fast-food, luati in considerare o zona de expunere cu inductie pentru a reduce costurile cu energia, mentinand in acelasi timp alimentele la temperaturi sigure. De asemenea echipamentele wok, indispensabile in restaurantele asiatice pot fi si in varianta cu inductie.
- Daca intentionati sa folositi doar o singura tigaie sau oala pentru gatit, probabil ca este mai bine sa alegeti o plita standard cu un singur arzator. Cu toate acestea, daca intentionati sa preparati cantitati mari de mancare in recipiente mari, luati in considerare o unitate cu mai multe plite cu o suprafata mai mare, astfel incat sa puteti expune mai multe vase de gatit la caldura in acelasi timp.
- Plitele cu inductie de banc sunt cele mai comune, au design simplu, comenzi orientate in fata si structuri usor de curatat. Sunt, de asemenea, mai accesibile, ideale pentru start-up-uri si bucatarii care doresc sa creasca eficienta gatitului fara a extinde spatiul.
Este nevoie de oale speciale pentru gatitul cu inductie?
Vasele de gatit pretabile pentru inductie sunt fabricate din materiale care contin o anumită cantitate de fier, cum ar fi fonta, fonta emailata si majoritatea tipurilor de otel inoxidabil. Nu uitati ca aluminiul, cuprul si sticla sunt trei materiale care nu vor funcționa cu echipamentul de inductie, decat daca exista un strat de material magnetic undeva la baza produsului. Daca nu sunteti sigur de componenta materialelor dintr-un anumit vas de gatit, plasati pur si simplu un magnet la baza acestuia. Daca magnetul se lipește, atunci vasul respectiv este pretabil pentru echipamentele cu inductie.
Cand cumparati vase de gatit destinate echipamentelor cu inductie, asigurati-va ca alegeti oale si tigai care se potrivesc cu dimensiunea diametrului zonei de gatit cu inductie. Cel mai important - nu trebuie sa folositi vase de gatit care sa depasesca dimensiunea arzatorului, deoarece altfel riscati ca intregul vas sa nu fie incalzit.
Daca acest simbol se regaseste pe eticheta vaselor, inseamna ca ele pot fi folosite si pentru inductie.